Kayseri'nin meşhur yemeği mantının tat ve kıvamına yönelik, şehirde, özgün üretme kriterleri bulunuyor. Bu koşulların en başında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a köşkteki mantı ikramından sonra gündeme gelen 'bir kaşığa 40 tane' sığdırmak geliyor. Anavatanı Orta Asya olan mantı, bugün Anadolu'da yaşıyor. Hemen her yerde mantı yapılıyor, ancak Kayseri'nin kaşık mantısı hepsinden farklı özellikler barındırıyor. Şehirde kaşık mantısının kıvamıyla ilgili ilginç bir kriter bulunuyor. Şehrin büyük bölümünde hakim olan inanca göre, evlilik çağında oğlu olan anneler, kız beğenirlerken mantıyı nasıl yaptığına bakıyor. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı sığdırırsa (ölçü 40 tane) o kadar marifetli sayılıyor. Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği (KAYTİD) Başkanı Mehmet Özmen, mantının Kayseri'de Türkiye'nin diğer bölgelerinden farklı bir tat ve boyutlarda üretildiğini ifade etti. Özmen, "Kayseri'nin zengin bir mutfak kültürü vardır. Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü yurtdışına taşmıştır. Nefis yemek çeşitleri arasında mantının özel bir yeri vardır. Günlük sofraların dışında, ziyafetlerde ve düğünlerde çok özel yemekler hazırlanır. Kayseri'nin yöresel yemekleri değişimden etkilenmeden geleneksel tat ve lezzetlerle sofraları süslemeye devam etmektedir. Mantıda da asırlardır devam eden 'bir kaşıkta 40 tane' görücü kriteri de gelenek olarak sürdürülüyor" dedi. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Y.O. Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nurten Budak, Uzm. Habibe Şahin ve Uzm. Betül Çiçek'in araştırmalarına göre Kayseri'de 8 çeşit mantı yapılıyor. Araştırmaya göre, şehirde Paşa, Şebit, Çerkez, Piravu, Yağ, Tepsi mantısı, Börek çorbası ve meşhur Kayseri mantısı isimleriyle mantı yapılıyor.
-
0 yorum:
Yorum Gönder